top of page




תאור יישום היוזמה
היוזמה צמחה מתוך הרצון לקרב את השפה המקראית, הבנת האירועים והדמויות בסיפורי התנ"ך לעולמם של הילדים ולחבב עליהם את דרך לימוד התנ"ך בבתי הספר היסודי.
השנה אני מובילה ומיישמת את היוזמה שלי במקרא בשכבת הגיל של כיתות ו' בביה"ס "תמיר". אני מנחה יחד עם שני מחנכי הכיתות. בתהליך משותף שנמשך 3 חודשים.
במהלך הלמידה במתודת P.B.L, התלמידים בחרו שם של מקום מתוך ספר מלכים א' (מתוך חומר הלימוד) היה עליהם להבין את הקשרו לסיפור המקראי, משמעותו והחיבור להיום. והתוצר הנבחר הינו בניית מסלול טיול דיגיטאלי בעקבות שמות של מקומות בפסוקים מספר מלכים א' "מטיילים בעקבות הפסוקים " .
-
שלב א': הצגת היוזמה, בחירת הצוות
-
שלב ב': למידה משותפת עם הצוות על מהו תהליךP.B.L
-
שלב ג': בניית מחוון תהליכי לביצוע המטלה והתוצר
-
שלב ד': הצגת המטלה לתלמידים, חלוקה לקבוצות ובחירת שם המקום לחקר
-
שלב ה': הנחייה וליווי התלמידים לאורך כל התהליך כולל מורים מומחים
-
שלב ו': הצגת התוצרים
-
שלב ז': הערכת התהליך והתוצר (מחוון, שאלון אישי, מחוון אישי וקבוצתי וראיון).

מסקנות מהתהליך והערכת היוזמה
-
חשוב היה שהתלמידים היו שותפים בתהליך למידה זה שאפשר להם להפעיל מיומנויות וכישורים לדוגמא: הגדרת מטרות לימודיות, איסוף אינפורמציה השייכת לנושא והתאמתה לתבנית שנבחרה מראש, התלמידים למדו לפעול במערכת גומלין עם ילדים אחרים, למדו לנהל משא ומתן, להתפשר או להשיג את מטרותיהם בדרכים שונות, להצליח או להיכשל.
-
ממצאי השאלונים המרכזיים שמהווים לבסיס לבניית תכנית התערבות לקראת התהליך הבא, היו:
-
צריך להכיר ולשלוט בכלי טכנולוגי אחד לפחות לאיסוף מידע, עיבוד, שיתוף וייצוג מידע.
-
צריך להתנסות יותר בניסוח שאלה פורייה/ לנסח שאלת חקר, העלאת שאלות, השערות, קריאה מדעית, איתור מידע, מיזוג מידע וכתיבתו גם בתחומים נוספים.
-
יש צורך ללוות ולהנחות יותר כל שלב בבניית התוצר הסופי ששיקף היטב את מה שהתבקשנו להציג ע"פ המחוון.
-
יש לזמן יותר בחירה עצמית וביטוי עצמי,
-
כל התלמידים טענו שהם מרגיש/ה שיש אצלם שיפור בהרגלי עבודה ובהתנהגותם כלומדים: בעקביות בעבודה, נקיטת יוזמה, עמידה בזמנים, אחריות אישית ללמידה, בעבודת צוות, עמידה במצבי תסכול.
-
רוב מהתלמידים טענו שניכר כי תהליך הלמידה המבוסס תוצר P.B.L יהווה דרך אחת מתוך מגוון רחב של דרכי הוראה-למידה-הערכה בבית ספרנו, קידם ללמידה משמעותית ויצר מעורבות אצל התלמידים. התלמידים הדגישו גם בשאלון הפתוח כי הלמידה הייתה רלוונטית ומשמעותית עבורם.
-
יש לציין כי כרבע מהתלמידים עדיין היו מעדיפים מבחן על חלופה זו.

תובנות
הצלחתי ליישם את יוזמה שלי בשנה זו, ע"י רתימת הצוות החינוכי לתהליך הלמידה המבוסס תוצר ובשילוב התלמידים לאורך כל התהליך, משלב התכנון ועד בניית התוצרים. כל השותפים לעשייה חוו חוויה לימודית מעניינת. התלמידים התנסו בפעם הראשונה בבניית תוצר חדש שפיתחו בעצמם, בהתאם לצורכי הלמידה ע"פ מחוונים שבנינו מראש. מתוך התכנון המקורי של היוזמה שילבתי בתהליך ההוראה והלמידה את פיתוח ששת תפקודי הלומד.
להמשך...
-
בבית ספרנו ימשיכו בתהליך זה וכן בחלופות בהערכה מגוונים לקידום הישגים לימודיים ופיתוח תפקודי לומד מיטביים.
-
יצרנו חוויית למידה ועשייה שסייעו ללא ספק להבנה והעמקה בחומר הנלמד. באמצעות תהליך P.B.L ששימש כלי נהדר לפיתוח יצירתיות קוגניטיבית ומעשית כאחד, יצר מצבים חברתיים המזמנים הידברות, התמודדות ושיתוף פעולה בין הלומדים והמחנכים, בין הלומדים לבין עצמם ואפילו עירב וקירב את ההורים והמשפחה לנעשה בלמידה, חלק מהמשפחות אף בחרו לצאת למסלול הטיול שבנו ילדיהם.
-
מאד נהניתי מתהליך משמעותי זה, כמורה מקצועית וכמדריכה מחוזית בתחום אחר ממה שאני מובילה.
Please reload
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
bottom of page