top of page




הצורך לפיתוח היוזמה
היוזמה נבעה מתוך הצורך לפתח במסגרת בית הספר מרחב חדש, יצירתי ורלוונטי שיקדם תקשורת בין אישית בקרב תלמידים, מורים והורים בדרך חווייתית של התנסות, משחק והנאה. היה לנו ברור שאנו רוצות להשביח תהליכים ולפתח מרחבים חדשים בבית הספר לשיח ולמידה חברתית ערכית.
פיתוח היוזמה והרצון ליצור מרחב חדשני ויצירתי עורר דילמות והתלבטויות. יצאנו למסע של חקר, למידה ובדיקה שבאמצעותו ביררנו והחלטנו מה הן המטרות, מה יהיו דרכי הפעולה ולוחות הזמנים ליישום היוזמה. פעלנו בשיתוף פעולה ביננו מפתחות היוזמה ואחר כך בעבודה מול הנהלת בית הספר וצוות המורים.
הערך המוסף של היוזמה בכך שהיא חוצה דיסציפלינות קיימות ובונה מרחבי פעולה חדשים ורלוונטיים למורים ותלמידים. המרחב החדש שיבנה בחצר בית הספר יזמן למידה של עולם תוכן חברתי–ערכי לצד התנסויות שונות אשר הופכות את הערכים והכישורים להתנהגויות יישומיות. למשל מפגשים של קבוצות תלמידים מהכיתות התקשורתיות עם תלמידים מהכיתות האחרות (הרגילות) לשיח ומשחק ספונטני ו/או מונחה. הפעילויות והשיח ישמשו כל מורה בתחום הדעת שלו לאורך השנה וכן לשילוב של יותר מתחום דעת אחד, תוך מתן ביטוי לתפקודי הלומד השונים: קוגניטיבי, חושי–תנועתי, תקשורת תוך ובין אישית ועוד. המרחבים יתנו גם מענה לצוות המורים בשעה הפרטנית לפעילות מחוץ לכיתה. חצר בית ספר המוכרת והאהובה המזמנת בדרך כלל משחקים ופעילויות של תנועה, תזמן באמצעות היוזמה גם שיח ופעילויות העוסקות בסוגיות, דילמות וחוויות המעסיקות את התלמידים לאורך יומם, מה שיהפוך אותה לרלוונטית ומותאמת.

תאור היוזמה
בית ספרנו 'יסוד המעלה' חורט על דגלו את נושא התקשורת ובעיקר את התקשורת הבין אישית, מתוך אמונה ש"שפה בונה תקשורת מקרבת". לפיכך חשבנו ליצור מרחבים בחצר בית הספר אשר יזמנו מפגש בין תלמידים לתלמידים ובין תלמידים לאנשי צוות. בכך יקדמו את מיומנויות התקשורת הבין אישית דרך שיח, משחק ופעילות ערכית חברתית.
בבסיס רעיון היוזמה עמדו מספר מטרות: קידום ערכים חברתיים של כבוד, אכפתיות, סולידריות, נתינה וערבות הדדית, קידום התנהגות פרו-חברתית, חיזוק התקשורת הבין אישית בשיח הקבוצתי, טיפוח קשרים אישיים בין תלמידים לחבריהם ובין תלמידים לצוות בית הספר.
על מנת להשיג את המטרות הנ"ל חשבנו על יציאה מהמרחב הלימודי המוכר למרחב שונה, חדש ומרענן, יציאה מהשגרה והפיכת הלמידה ליותר חווייתית ומהנה.
כך יוקמו מרחבים בחצר בית הספר בו יתקיימו מפגשים בהם התלמידים ישובים במעגל מושבים שבמרכזו שולחן שיבנה במיוחד לצורך זה. במרחב זה יתנהלו משחקים ופעילות חברתיות ערכיות שיכתבו ויופקו ע"י צוות המורים בהכוונה שלנו היוזמות כשהמטרה לקדם מיומנויות שיח בין תלמידים לתלמידים ובין תלמידים לאנשי צוות בית הספר באווירה מקרבת וייחודית.
לדוגמא: משחק מקדם תקשורת בין אישית שבו מטילים שלוש קוביות. על אחת משימות, על השנייה מילים מקדמות תקשורת ובשלישית מחמאות. כל ילד בתורו מטיל את שלושת הקוביות ונדרש לבצע את המשימה באמצעות המילים המקדמות תקשורת והמחמאות. במרחב השני יבנה מבנה פיסולי מבטון שיהווה מרחב פעילות עצמאית לתלמידים במגוון אינטראקציות (זוגי וקבוצתי מסוגים שונים). במרחב זה יהיו מגוון הפעלות שיופקו ע"י צוות המורות כשהמטרה היא שיתוף פעולה בין התלמידים, תוך שימוש במיומנויות תקשורתיות וערכים חברתיים.
קהל היעד הוא כאמור תלמידים, מורים ואנשי צוות. בהקמת המרחבים ותפעולם ייקחו חלק התלמידים, המורים וההורים כשותפים לעשיה הבית ספרית. כך תועצם תחושת המסוגלות והערך העצמי של באי בית הספר אשר יחושו בתחושת השינוי, יהיו שותפים ליוזמה ויהיו מועצמים כמחוללי שינוי.

תובנות
פיתוח היוזמה הביא אותנו לשיתוף פעולה ביננו ולאמונה ביכולתנו לחולל שינוי בסביבת העבודה שלנו. לאחר שזיהינו צרכים בתוך מרחב הפעולה בבית הספר, העלנו רעיונות חדשניים המתקשרים לתחומי העיסוק שלנו באמנות, עיצוב הסביבה הלימודית, השפה והחינוך.
לצורך פיתוח היוזמה הייתה חשיבות רבה ליצירתיות שלנו כמורות הרואות ביצירתיות מפתח ליצירת סביבות למידה חדשניות הנותנות מענה לצרכי התלמיד במאה ה-21. זיהוי מרחב החצר כמקום שיאפשר מפגשי שיח ופעילות חברתית ערכית איפשר לנו חשיבה גמישה ויצירתית שוברת מסגרות קיימות לגבי קהל היעד, המקום, הזמן, האמצעים ודרכי הפעולה.
רתימת הנהלת בית הספר, הצוות, התלמידים וההורים ליוזמה תרמה למעמדנו כמורות המשפיעות ויוצרות שינוי בסביבת העבודה שלנו.
אנו מקוות שבהמשך, בשלב בניית המרחבים, נביא לשינוי הן ברמות השיח הבית ספרי והן ברמת מעורבות כל השותפים ונזכה לשיתוף פעולה ותקשורת בונה שתעודד יוזמות נוספות.
Please reload
bottom of page