top of page

מפתחות היוזמה

גריידי מלכה, קורנברג סופי

ישורון" ראשון לציון"

הצורך לפיתוח היוזמה

מטרת היוזמה שלנו להחיות את הפתגמים בשפה העברית על ידי עריכת "יריד פתגמים" טומנת בחובה ערך מוסף רב.
כמורות לשפה העברית אנו מרגישות ומבינות שזוהי שליחות ועבודת קודש לעסוק בתחום. שימוש בניבים ופתגמים מקראיים הוא אחד הקודים של התרבות הישראלית, הכרות ושימוש בהם יאפשר לתלמידים לזכור את הסיפורים ולהשתמש בשפה זו ביומיום שלהם.  בדור שבו ה"לייק" והאייקונים "מדברים" במקומנו, העשרת השפה כפרויקט בית-ספרי חשובה מאוד ושמה בחזית את השימוש בשפה עשירה ורב גונית. הניבים והפתגמים ישמשו ויתרמו גם בתחומי הדעת השונים. אוצר לשוני של התלמידים יתרום לשפה הדבורה והכתובה.
פתגמים אלו יילמדו בצורה מגוונת, חווייתית ומעניינת והנושא יתרום לפיתוח חשיבה יצירתית. החשיבות המיוחדת שאנו רואות בפרויקט היא בפן הייחודי שלו שבו כל תלמיד יתחבר לפתגם מסוים באופן אינדיבידואלי אשר יגרום לילד לחוש שהוא בא לידי ביטוי. בנוסף, התלמידים יחושו את תחושת קניין הידע. כמאמר חכמינו בויקרא רבה א, ו – "דעת קנית מה חסרת?". קניין הידע ניתנת באופן שווה הזדמנויות לכולם מאפשר גם לילדים החלשים מתן ביטוי ותחושה של נקודת חוזקה.
כמו כן הפתגמים והניבים הם היגדים הנושאים עימם מסרים דידקטיים. יש בהם חוכמה רבה, יופי ושנינות המעשירים את שפתנו ביומיום. שימוש במטבעות לשון אלה יתרום ברבדים רבים: הבעה בעל-פה ובכתב, תקשורת בינאישית, יצירות ספרות וכו'.
לסיכום נציין את הגדרתו של דה בונו למושג יצירתיות: יצירתי פירושו להביא לכלל קיום משהו שלא היה קודם לכן. וכן צורך מעשי ביצירתיות קיים במקום שבו יש צורך אמתי ברעיון חדש. חשיבה יצירתית היא גם דרך חיים. אנו מרגישות כי לאור ה"עידן החדש" בה השפה העשירה הולכת ונעלמת מהשיח של הדור הצעיר, יש ביוזמה שלנו משב רוח רענן אשר עונה על הצרכים הקיימים.

תאור היוזמה

היוזמה היא לערוך יריד פתגמים בצורה יצירתית. המטרה היא לתת חשיפה ומשקל ראוי לנושא וכן ללמוד על מנת להשתמש במשלב לשוני גבוה. דבר זה יתרום לפיתוח השפה הדבורה והכתובה תוך חיבור למקורות. היוזמה באה לענות על כך שילדים לרוב לא מעמיקים ולא חשופים מספיק לניבים ופתגמים. קהל היעד המשתתף ביוזמה הן מורות ד-ו והמנהלת. תלמידי כיתות ו' ילמדו וילמדו כשגרירים בכל כיתה. המורות יכינו אותם לקראת הפעילות של יריד הפתגמים ויספרו להם מה יהיה בשוק. כמו כן המורות יתנו לתלמידים "מטבעות ישורון" (מטבעות לשון) כדי לקנות פתגמים בשוק. כל פתגם יהיה כתוב על שלט שמאחוריו יהיה הסבר הפתגם. התלמידים יסתובבו בחופשיות ביריד ויקנו פתגם בעזרת המטבעות שקיבלו לאחר שקיבלו הסבר עליו. תלמיד המעוניין לקנות את הפתגם לאחר ששמע את ההסבר-יקנה. תלמיד שלא מעוניין לקנות –יקבל מדבקה על חולצתו. מתן המדבקה תהיה על כך שבחר בפתגם והתעניין בפירושו, על אף שלא רצה לקנות אותו, ועל עצם המעורבות וההתעניינות. לאחר הקניות ביריד התלמידים יחזרו לכיתות ויסבירו על הפתגם שקנו או לא קנו. וינמקו מדוע בחרו בפתגם.

תובנות

השנה התקיים בבית ספרנו חידון ה"עבריאדה" לכיתות ד-ו בנושא פתגמים, ניבים, מלים נרדפות ואיות מלים. גילינו כי הייתה היענות רבה ושיתוף פעולה פורה מצד התלמידים. הם גילו ידע רב ובמבחן הקדם של החידון תלמידים רבים השיגו ציונים גבוהים, כי רצו להשתתף בחידון. הלמידה אצלם באה לידי ביטוי הן בהבעה בעל-פה והן בהבעה בכתב. בעקבות כך חשבנו כי כדאי לעבות את הנושא וללמד אותו בתדירות גבוהה יותר כחלק בלתי נפרד מהלמידה היומיומית. בנוסף, ראינו כי הלמידה החווייתית קסמה לתלמידים ולכן החלטנו להמשיך בדרך פעולה זו גם ביוזמה שלנו על ידי יצירת יריד פתגמים.
מלכה ואני חקרנו את הנושא מתוך שאיפה לשפר את שפת התלמידים. אוכלוסיית בית הספר הינה הטרוגנית ובה ישנם אחוזים לא מבוטלים של עולים מאתיופיה אשר השפה שלהם אינה מבוססת ועשירה. היות וניבים ופתגמים הם אחד הקודים של התרבות הישראלית הרגשנו חובה לעסוק בתחום זה. הרגל בשימוש בהם יאפשר לתלמידים לזכור את הסיפורים המקראיים, להתייחס לערכים ולדון ברעיונות העולים מהם.
Please reload

bottom of page