top of page

מפתחת היוזמה

עירית יובל ומזל גלנטר

חט"ב "אבני החושן" ראשון לציון

הצורך לפיתוח היוזמה

ילדים בעלי צרכים מיוחדים מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים שהציבו להם החיים ולתפיסתי החינוכית,  כחברה, עלינו לשאוף להסרת  מכשולים בדרכם. על מנת לאפשר להם להיות שותפים לחברה, חלק מאיתנו,  עלינו לפתוח בפניהם הזדמנויות מכיוון שלא תמיד יש להם את הכלים והחוזקות לעשות זאת בכוחות עצמם.
היוזמה מתבססת על ההנחה כי תלמידים לומדים זה עם זה וזה ומזה; פיתוח יחסי הגומלין ביניהם מהווה מרחב לביטוי עצמי ולחיזוק הדימוי העצמי; הלמידה החוויתית והחברתית באווירה פורמלית ובלתי פורמלית מסייעת להתפתחות לימודית, חברתית ורגשית.  כמו כן היא מזמנת מפגש אינטימי בין התלמידים לבין עצמם ובינם לבין המורה המלווה ומאפשרת היכרות מעמיקה יותר; התלות ההדדית ויחסי הגומלין בין חברי הקבוצה מסייעים להם לעמוד באתגר. השאיפה הינה שהמפגשים הלימודיים יולידו ויזמנו מפגשים חברתיים, רכישת מיומנויות שיחה והתמודדות עם סיטואציות חברתיות שונות, "סמול טוק" וטעימה מעולמו של האחר.

תאור היוזמה

היוזמה המוצעת היא מיזם לשילוב של תלמידים הלומדים בכיתת חינוך מיוחד, בקרב תלמידים בני גילם הלומדים בכיתת פרחי רפואה.  היוזמה מעמידה בפני התלמידים אתגר לימודי המאפשר רכישת חוויות של הצלחה ועזרה לימודית לצד הרחבת החוג החברתי, שיפור הדימוי העצמי וחיזוק ערכים של קבלת האחר, כבוד ושיתוף פעולה.
מאחר והכיתה הקטנה בביה"ס נפתחה לראשונה השנה, מיזם זה יהווה אבן דרך ומודל לשילובם של תלמידים בכיתות הקטנות הנוספות שייפתחו בביה"ס בשנים הבאות.
החידוש הוא באתגר הלימודי הכולל משימה לימודית חוויתית (יצירתית) במקצוע הספרות, בתחום השירה המודרנית, המבוסס על רעיון ההערכה החלופית. המשימה מבוצעת בקבוצות הטרוגניות קטנות של תלמידי שתי הכיתות בהנחיית הצוות החינוכי, כאשר הביצוע ייעשה במשולב במסגרת בית הספר ובמסגרת שעות הפנאי בבתי התלמידים.

תובנות

כמורת שילוב בבית ספרי אני חווה מקרוב את הרצון והמאמץ לקרב ולאמץ לליבנו ולקרבנו את השונים ולראותם כחלק מאתנו – האחר הוא אני. לאחרונה התקדמנו צעד נוסף לקראת מטרה זו, כאשר ביוזמת המנהלת נפתחה בבית ספרנו כיתה לתלמידים עם צרכים מיוחדים והוקצתה כיתה מן השכבה ככיתה מכילה ומשלבת בפעילויות לימוד ותרבות.
ביוזמה זו דרכי ההערכה הופכות להיות דרכי הערכה אקטיביות המתבצעות תוך כדי למידה. כאשר על המורה להשתמש במדדים רבים ומגוונים להערכת שינוי המתרחש אצל התלמיד במהלך הלמידה, בניגוד לשיטת המדידה המסורתית הנערכת רק בסיום הלימוד. היוזמה, מבחינתי, ענתה על הרצון והשאיפה להעניק מענה מקצועי ודיפרנציאלי לתלמידים על כל הרצף ההתנהגותי והלימודי באופן המחזק ומטפח את עוצמותיהם. ואני מאמינה בהטמעת ההערכה החלופית כחלופה להערכה המסורתית, הכמותית המבוססת אך ורק על מבחנים סטנדרטיים,  ולעשות שימוש בהערכה אשר מכתיבה שימוש בכלים מובנים פחות, המעריכים תהליכים ותוצרים כאחד, תוך שיתוף התלמיד עצמו בהערכת הישגיו.
לסיכום, עברתי מסע מרתק בדרך לכתיבת היוזמה ואני משתוקקת לראותה קורמת עור וגידים בשנה"ל הקרובה.
Please reload

bottom of page