top of page

מפתחות היוזמה

קרביץ רויטל, מיוחס מירב, גוזלן סימונה

חט"ב "אבני החושן" ראשון לציון"

הצורך לפיתוח היוזמה

ביוזמה יש מן החדשנות בדרך ההוראה המקובלת. היוזמה מייצרת עניין ללומד, ומותאמת לרוח החדשנות בהוראה, תוך שימוש בשילוב באמצעים טכנולוגים.
התלמידים נחשפים לנושאים וחומרי למידה המצויים בספר בדרך מגוונת, עשירה ומעניינת. קיימת למידת עמיתים והתלמידים מקבלים במה לעידוד היצירתיות והמעוף האישי שלהם.
לימוד השפה הערבית לא מסתיים בלימוד אותיות / אוצר מילים / טקסט מהספר, אלא  קיימת חשיפה רחבה יותר של התרבות, העושר והיופי  של השפה.
משימה שכזו מהווה הוראה בדרך חלופית, המאפשרת נגישות החומר בדרך אטרקטיבית וחווייתית לכל לומד בהתאם לרמתו האישית.

תאור היוזמה

ההערכה החלופית שלנו נבנתה לשלוש שכבות הגיל בחטיבה, בהתאם לנושאי הלימוד של כל שכבה.
בשכבת ז':
 א. הכנת חמסות אישיות שהתלמידים מעצבים תוך כדי כתיבת שמם ותאריך הלידה שלהם בערבית בעזרת שיטת הפענוח שאנו חושפים אותם בתחילת הקניית השפה הכתובה.
ב. הכנת מצגות ופלקט בקבוצות של חמישה תלמידים. כל קבוצה מתמחה במדינה ערבית שכנה למדינתנו תוך כדי כך שכל תלמיד מהקבוצה מתמחה בנושא אחר הקשור במדינה לדוגמה- סמל, אוכלוסייה, מקומות חשובים וכו'.
קיימת למידת עמיתים בכיתה. כל קבוצה מלמדת את כל הכיתה על המדינה שקיבלה תוך כדי הקרנת המצגת והפלקט שהכינו יחדיו.
 
בשכבת ח':
הכנת מצגת + פלקט בנושא המוסיקה הערבית. העבודה נעשית בקבוצות של שלושה תלמידים. כל קבוצה בוחרת זמר/ת  וחוקרת אודותיו.
קיימת הצגת התוצרים מול כל הכיתה.
 
בשכבת ט':
הכנת תעודת זהות ברמה גבוהה יותר - התלמידים נדרשים להכין תעודת זהות בכל תחום שיבחרו החל מאישיות, חפץ, מקום או כל דבר אחר עם עשרה קריטריונים לפחות והכל תוך כדי כתיבה והצגת הרעיון  בערבית. בדרך יצירתית ומגוונת.
 
* בכל המשימות  לכל השכבות קיימים:
הנחיות מפורטות ומסודרות לתלמידים
מחוון להערכת התלמיד.
משוב לתלמידים.

תובנות

העבודה על היוזמה זימנה לצוות ערבית מפגשים מסוג אחר, בהם דנו, כיצד ניתן לחשוב "מחוץ לקופסא"  על מנת להביא את התלמידים למצב בו הם נחשפים בדרך חווייתית ויצירתית לתכנים מתוך תכנית הלימודים.
חשוב היה לנו שהיוזמה תיגע בכל שכבות הגיל בחטיבה, כאשר משנה לשנה רמת המורכבות של המשימות תעלה, ומכאן, שגם ערך העבודה בציון הסופי יגדל.
בבניית היוזמה עמדו לנגד עינינו מגוון התלמידים על כל קשת הרמות ובעיקר את אלה שמתקשים ואינם חווים בשגרה הצלחות בבחנים ובמבחנים.
לפיכך יצרנו מצב בו, כל תלמיד בכל רמת לימוד יוכל להביע את עצמו בעבודה ולחוות חווית הצלחה.
התובנות שלנו:
  • ניתן להעביר יחידת לימוד בכיתה בדרך חווייתית של משימות הערכה חלופיות. המורה הוא אינו מקור הידע, אלא  מתווה לתלמידים את הדרך ללמידה.
  • תלמידים שאינם בולטים במהלך השיעורים, יכולים להביא עצמם לידי ביטוי תוך כדי תהליך העבודה ולהתחבר יותר לחומר הלימוד ולבטא את היצירתיות שלהם.
  • תהליך הלמידה חוויתי יותר, בעיקר לאור נגישות החומרים ברשת.
  • גיוון בדרכי הוראה הוא דבר הכרחי ביותר במציאות של ימינו. אין זה נכון ללמד רק בדרכים המקובלות ולהיבחן עליהם.
  • דווקא תלמידים שלא מצליחים במבחנים ובחנים, יזכו באמצעות העבודה בחוויית הצלחה, דבר שיקרב אותם ויחבב עליהם יותר את חווית הלמידה ואת המקצוע וייהנו מתהליך הכנתה.
Please reload

bottom of page