top of page




הצורך לפיתוח היוזמה
בית ספר "שלמון" הוא בית ספר לפדגוגיה משחקית בחמש שנים האחרונות,
ובשנה האחרונה שילבנו את מודל החינוך האישי. מודל החינוך האישי מתבטא במפגשי שיח קבועים בקבוצות קטנות, בקשר קבוע עם ההורים, בקיום דיאלוג עם כל תלמיד לגילוי נקודות חוזק וכיווני צמיחה, ליווי והנחיית הצוות. המטרה הייתה להעמיק את תחושת הנינוחות, ולקדם את יחסי הקרבה והאכפתיות בין התלמידים למורים.
השנה בנוסף לתפקידי כרכזת החברתית קיבלתי עלי את ריכוז תחום קשרי הורים. היה לי ברור שהיוזמה שאבחר תהיה קשורה גם לתפקיד זה. חשבתי על שילוב של מעגלי שיח עם הורים סביב נושאים רלוונטיים. גיוס קשרי קהילה שיביאו למעורבות, שינוי וצמיחה.
השנה אציג תהליך ויישום של מעגלי שיח בכיתות ה-ו בשיתוף הורים וצוות חינוכי. הצורך עלה במעגלי השיח של המורות המחנכות ותלמידיהן, בשכבות ה-ו, לקראת שבוע הבטיחות ברשת. התקשורת העלתה כתבות רבות, מערכי השיעור סבבו סביב הנושא וחשוב מכל היו אירועים אישיים שחוו תלמידים והורים שהעלו דילמות והתמודדויות רבות.

תאור היוזמה
מטרת היוזמה הייתה כתיבת אמנה בית ספרית לכללי התנהגות ברשתות החברתיות.
העליתי בפני מנהלת בית ספרי את הרעיון לפתח מסגרת קיימת המוכרת לילדים, מעגלי משחק ושיח, למקום שבו גם ההורים יהיו שותפים לחוויה שעוברים התלמידים. ההורים ישתפו, התלמידים יהיו המנחים ואנחנו נרוויח העצמה, שיתוף, אכפתיות, אמפטיות ונגישות לקהילה. המנהלת שמחה על הרעיון והצוות היה פתוח ושיתף פעולה. הזמנתי את ההצגה "הצקות ובריונות ברשת" לפתיחת המפגש. התכנים של ההצגה מאוד רלוונטיים למה שהתרחש בבית ספרי ולצורך אותו העלה הצוות החינוכי.
התלמידים שותפו בכל התהליך והעלו רעיונות לניהול מעגלי השיח, הקשיבו לרעיונות וחילקו תפקידים. המורות שיתפו את הוועדים בארגון הלוגיסטי.
מחנכת כיתה ה' המלמדת גם מוסיקה ואחראית על מקהלת בית הספר, החלה בחזרות עם המקהלה לשיר את שיר "השיימינג". אני לימדתי את השיר בשפת הסימנים.
ההתרגשות לקראת האירוע הייתה גדולה, שהרי זו פעם ראשונה שההורים יהיו חלק מחוויה ייחודית שילדיהם חווים ומספרים בבית- מעגלי שיח המאפשרים שיתוף והקשבה.
היום תוכנן באופן מיטבי והזמנות נמסרו להורים.
היום שנקבע היה בטווח של שבוע בטיחות ברשת. כל התלמידים, ההורים וצוות המורים התכנסו באולם הספורט. האולם היה מסודר בשורות עם הפנים לבמה המאולתרת. הורה ישב ליד ילד והמורים ביניהם. ההצגה שפתחה את המפגש במליאה, גרמה למעורבות אישית ורגשית, נגעה בדילמות רבות, שיקפה מצבים מוכרים ומיקדה את כל הבאים בנושא.
מיד אחרי ההצגה סידרו תלמידים אחראים את הכיסאות במעגלים. תלמידים, הורים ומורים התיישבו בקבוצות שייעדו להם מראש. בכל מעגל שיח היו כ- 18 משתתפים- ילדים, הורים ושני מורים.
את השיח הנחו שני תלמידים. המנחים ביקשו מהילדים המשתתפים להתנדב ולשתף בסיפור אישי הקשור לנושא ההצגה. לאחר מכן הופנה הזרקור להורים וגם הם נשאלו על חוויה שלילית או חיובית שחוו. התאפשר שיח חופשי ואז פרסו המנחים במרכז המעגל היגדים שונים הקשורים לרשתות חברתיות. המנחים שאלו את המשתתפים אילו מההיגדים הכי מתחברים להצגה לדעתם, לאחר מכן שאלו, אילו מההיגדים הכי מתחברים אליהם באופן אישי. במעגל נשאלו שאלות, הביעו דעות, שיתפו בחוויות ורגשות, ולסיום כל הורה וילד קיבלו רצועה בגודל שבחרו וכתבו היגד או כלל שיכול למנוע הצקה ובריונות ברשת. נערך במעגל משוב ונבחר הורה שיציג את עיקרי הדברים שעלו, במליאת הסיום.
לסיכום היום, חזרו כולם למליאה. הורה מכל מעגל הציג היגד סיכום של המעגל שלו ותלה את ההיגד במקום שיועד לכך מראש.
המנהלת סיכמה את היום ומקהלת בית הספר שרה את השיר "שיימינג" בליווי שפת הסימנים. במהלך השבוע נאספו הכללים, נכתבה האמנה והתלמידים חתמו.

תובנות
המפגש היה רציני, אינטימי ומרגש. נוצר שיח אמיתי שפתח בפני כל המעורבים, מבוגרים וילדים כאחד, דילמות, מחשבות ורגשות.
אין ספק שמעגלי השיח שוב הוכיחו עד כמה כלי זה יעיל ומקרב. המפגשים היו מאוד מוצלחים ותועדו בתמונות, בתוצרים, משובים מתלמידים, הורים ומורים. היה שיח מכבד וסובלני, נוצרו יחסי קרבה והאווירה הייתה מאוד נעימה.
המשתתפים הציגו מגוון רעיונות, פתרונות ותוצרים הקשורים לנושא ועשויים להביא לשינוי. הייתה למידה משמעותית וקידום תפקודי לומד לאורך כל הדרך. התלמידים היו שותפים פעילים, הרגישו נוח לשבת בצורה המוכרת להם, לקחו אחריות, ארגנו, הנחו ותרמו מאוד לתהליך של השיתוף. הרווח היה של כל המשתתפים. נוצרה שפה משותפת והיה שיח שניתח והעריך את הנלמד מההצגה ומהשיח בקבוצה.
ההצלחה והמשוב החיובי נטעו בי מרץ ורצון ליזום פעילויות נוספות ומשמעותיות סביב צרכים ורלוונטיות. מעגלי השיח הבאים היו בשכבה ד' לכבוד יום המשפחה. גם הפעם היה מפגש מרגש ומשמעותי שבו חוו ההורים את מעגלי המשחק והשיח, שיתפו והקשיבו לילדיהם ולצוות החינוכי.
יום שיא נוסף אותו אני מתכננת בימים אלו ממש נקרא "רגע לפני", רגע לפני שמסתיימת השנה. הפעם אמנף את היוזמה לכל תלמידי בית הספר, הוריהם והצוות החינוכי. מטרתו של יום זה לסכם את השנה בצורת מעגלי משחק ושיח. דרך מקורית לסיכום שנה, קבלת משוב ורעיונות לשנה הבאה.
Please reload
bottom of page