top of page

מפתחות היוזמה

כהן צמח דינה ובן שמואלי תמי

"איתמר" ראשון לציון

הצורך לפיתוח היוזמה

הצורך בפיתוח ובהעלאת ההנעה העצמית של הלומדים לשם שיפור הישגיהם בתחום הלימודי והעצמתם בתחום החברתי-רגשי והערכי עלה על-ידי צוות המורים. זאת, בשל  חוללות עצמית נמוכה של התלמידים, הישגי לומדים נמוכים, תדמית נמוכה של בית הספר בעיני הקהילה ורמת מעורבות הורית נמוכה.
המטרה שלנו כבית ספר היא לפתח מודל המבוסס על שותפות, על גווניה השונים אשר יעצים את היחיד, יגביר את החוללות העצמית שלו ויביא אותו למיצוי יכולותיו ולמצוינות אישית. אנו מניחים שאם נפנה לגורם המשמעותי – ההורים ונעבה מסד הורי יציב המתבסס על המיומנויות שלהם כהורים, על המסוגלות האישית שלהם ועל האמונות ביכולות שלהם להשפיע על ילדיהם, ניצור את אותה חוללות שיתופית שתוביל להגברת החוללות העצמית של ילדיהם ולשיפור הישגיהם בתחום הלימודי והעצמתם בתחום הערכי, החברתי-רגשי.
הרעיון לפיתוח יוזמה זו בפרט ויוזמות בכלל הינו חלק מתהליך של שינוי כללי המתחולל בבית ספרנו בשלושה מרחבים: המרחב הארגוני, המרחב המערכתי והמרחב הפדגוגי. כאשר במסגרת השינויים במרחב הפדגוגי הוחלט לתת מענה יישומי אופרטיבי לייחודיות הבית ספרית לעקרונות הניסוי  אותו מנסה בית הספר להוביל כשהיסוד המארגן המשותף להם הוא ערך השיתופיות.

תאור היוזמה

בחרנו לבנות את היוזמה לתלמידי שכבת כיתות א-ב מכיוון שלתלמידים בגילאים אלה לא ניתן עדיין מענה מובנה ומותאם במסגרת התוכנית הלאומית לאוריינות פיננסית ולצרכנות נבונה ועל מנת לפתח ולעודד לקיחת אחריות בתחומים הנדונים כבר בגיל צעיר.
התוכניות ויחידות ההוראה הקיימות נותנות מענה לתלמידי כיתות ג' ומעלה. בחרנו להרים את הכפפה, ולפתח יוזמה זו המהווה  אתגר בעבורנו  הן בחדשנות שבה והן ביצירתיות הנדרשת מאיתנו בפיתוחה ולבנות תכנית ייחודית לילדים משכבת כיתות א-ב  המעניקה לתלמידים ידע וכלים מתחום הצרכנות הנבונה.
היוזמה אותה בחרנו לפתח "המסע לאוצר המשותף", נבנית סביב סיפור מסגרת הנכתב על ידינו סיפור בתוכו אנו משלבות ושוזרות בצורה מושכלת סיפורים הלקוחים מעולמם של הילדים (כמו:"נילי תקני לי"), שירים, סרטונים, פרסומות  ופעילויות יצירתיות ומגוונות  העוסקים בנושאים אותנטיים מעולם הצרכנות ורלבנטיים לחיי הילדים ומשפחותיהם. בחומרים שנבחר ישנה התמודדות עם סוגיות ודילמות  כלכליות המעסיקות אותנו ואת ילדינו בחיי היום יום.
יחידות ההוראה והפעילויות יותאמו לגיל הילדים  יאפשרו חשיפה באופן מובנה הדרגתי וחוויתי של הלומדים לעולם מושגים חדש מתחום החינוך הפיננסי (תקציב, שיקול דעת, אחריות אישית, אחריות משפחתית, הוצאות ,הכנסות, סל קניות, השוואת מחירים וכו') ולעיסוק בסוגיות צרכניות שונות ומגוונות המזמנות תרגול והצצה לעולם הצרכנות הנבונה (הפעלת שיקולי דעת, לדוגמה).
בתהליך הלמידה יעשה שימוש בעקרונות הלמידה השיתופית, תוך שיתוף קהילת ההורים ושילוב של למידה בדרך החקר ,למידה חוויתית משמעותית שמטרתה הפנמה של הנושאים הנלמדים הן ברמת התוכן והן ברמה הערכית.
בנוסף, הערכים הנלמדים והנרכשים דרך יוזמה זו,  דוגמת אחריות אישית ,עצמאות, הינם ערכים היכולים לבוא לידי ביטוי בתחומים רבים בחיים, במשפחה, בין חברים בבי"ס, בחברה בכלל וכו'. ערכים אלה הינם חלק מרכזי מתפיסת תפקידה של מערכת החינוך ולכן יש ללמד את הלומדים לאמץ ערכים חשובים אילו על מנת שיהפכו לבוגרים בעלי אותם ערכים וישתמשו בכלים אילו בתבונה.
בחרנו להתמקד בבניית יוזמה בתחום הפיננסי משום שזה תחום שהמודעות לחשיבותו עלתה בתקופה האחרונה ובשלב זה לא ניתן לו מענה במסגרת בית ספרנו וראינו ביוזמה זו הזדמנות נהדרת להוביל את המהלך להכנסת הנושא כחלק מתוכנית בית ספרית.

תובנות

התהליך לגיבושו של רעיון ליוזמה שייתן מענה לרעיון הניסוי, לייחודיות הבית ספרית המתגבשת ושיהיה בו מן החדשנות והיצירתיות היה מורכב ומאתגר מאוד ונתקלנו בקשיים לא מעטים בדרך לגיבושו.
תהליך פיתוח היוזמה והבחירה לעסוק בהקניית נושאים מורכבים  מתחום החינוך הפיננסי והצרכנות הנבונה לילדים משכבת כיתות א-ב,  דרש מאתנו יציאה מהקופסה וניסיון למצוא דרכים ייחודיות ואטרקטיביות על מנת להתאים את התכנים הנלמדים לילדים אלה לעורר את סקרנותם ולגרום להם לרצות ללמוד ולחקור את הנושא מחד גיסא ולתת מענה לצורך בשיתוף ההורים שהוא אתגר לא פשוט מאידך גיסא. הייתה זו חווית למידה משמעותית ומאתגרת ועבודת הצוות ושיתוף הפעולה בינינו היה מפרה ומועיל ותרם רבות להצלחת התהליך.
Please reload

bottom of page