top of page

מפתחות היוזמה

מיטל בנסימון ברורמן, רינת שמעיה, איריס כהן

"שפרינצק" רחובות

תאור יישום היוזמה

אנו, כמורות לחינוך מיוחד וכמשלבות, ערות לקשיים בהם נתקלים תלמידים בעלי צרכים מיוחדים במהלך היום (קשיי התארגנות, צורך במיקוד ע"י גורם חיצוני, תיווך סיטואציות חברתיות והפרעות קשב).
המערכת הבית ספרית מתקשה להתמודד עם התנהגותם, תגובותיהם ועם הקושי של חלקם לשהות בכיתה בשיעורים רציפים, בעיקר בתחילת היום.
לכן, חשבנו על יוזמה חינוכית, שתאפשר לילדים אלו, שלחלקם הפרעות רגשיות, פסיכיאטריות והפרעת קשב, לחוות הצלחה, להעלות את תחושת המסוגלות, לפתח כישורים חברתיים, אחריות ומנהיגות ומאידך, לעסוק גם בהפחתת תופעות כמו הצקה, יציאה מהכיתה והערות שליליות.
היוזמה שלנו החלה לרקום עור וגידים בשנה שעברה, כאשר התמקדנו בכיתת חינוך מיוחד בשכבת גיל ה-ו. השנה הרחבנו את היריעה והחלנו את היוזמה על כלל שכבת א, הכוללת גם את כיתת החינוך המיוחד וילדים משולבים.
היוזמה מציעה שילוב פעילות בוקר ספורטיבית בליווי מוסיקה, שלושה בקרים בשבוע.
במסגרת היוזמה, התלמידים נדרשים לשמור על כללי התנהגות הולמים, חוקי משחק, ויסות וארגון עצמי לצד הנאה ופעילות ספורטיבית. אלה מסייעים ביצירת חוויות הצלחה ואווירה חיובית בכיתה ותחושת השייכות לבית הספר כמו גם פתיחת יום הלימודים בדרך המאפשרת לכל תלמיד להסתגל למעבר באופן מדורג.
שלבי התכנית:
בשלב הראשון- המורות אחריות על העברת הפעילויות.
בשלב השני- ילדי השילוב וילדי כיתות א' מעבירים את הפעילות לכלל תלמידי השכבה.
בשלב השלישי והאחרון- ההורים יעבירו לכלל התלמידים את הפעילות המסכמת.
מסקנות מהתהליך והערכת היוזמה
בניית התכנית, תכנון הפעילויות, שילוב גורמים שונים בבית הספר ולאחר מכן התנסות בה, הבהירו לנו את הצורך הרב ביצירת פעילות בוקר, המתווכת את המעבר מהבית למסגרת וללמידה הנדרשת. התלמידים הביעו עניין בתכנית, הציעו רעיונות משלהם ושיתפו פעולה.
במסגרת "תנועבוקר" שולבו מקצועות מגוונים- שפה: הבנת הוראות, מפתח הלב: מתן תפקיד לתלמיד, מוסיקה: חשיפה לשירים ולסגנונות מוסיקליים שונים וכישורים חברתיים, לצד הנאה ופעילות ספורטיבית. אלה סייעו ביצירת חוויות הצלחה, העלאת תחושת המסוגלות והשייכות לבית הספר כמו גם פתיחת יום הלימודים בדרך שונה, המאפשרת לתלמיד להסתגל למעבר ולשינוי באופן מדורג ופחות תלונות וכעס על התלמיד.
תובנות
אנו, ראינו את השינוי המתרחש בזמן הפעילות לקראת התכנסות ללמידה: המעבר ממצב של "חופש" למצב של למידה פעילה הקשה עליהם- היו רועשים יותר בתחילת הפעילות והתקשו לפעול על פי ההנחיות המדויקות. אולם ככל שנערכו יותר מפגשי בוקר, הפעילות הרגיעה "רעשים פנימיים" ואפשרה להיות חלק מקבוצה ולשנות התנהלות למותאמת למצב הנדרש בביה"ס. לאחר ההפעלה רוב הילדים הגיעו אסופים, קשובים ומרוכזים יותר.
עם חלוף הימים, הבחנו כי התנהגויות אגרסיביות שאפיינו בעיקר את תלמידי השילוב ואת אלו בעלי ההפרעות הרגשיות, פחתו באופן משמעותי, וחל שיפור בתפקודם הכללי. בנוסף, ניתן היה לראות את ההנאה הרבה משבירת השגרה, מפתיחת הבוקר בדרך חווייתית, המאפשרת ביטוי אישי והסתגלות נינוחה למסגרת.
לנו, כצוות, הייתה זו התנסות מדהימה לראות איך התנהלות "שוברת שגרה", יכולה לעשות שינוי כל כך משמעותי. אנו בעצמינו חווינו הנאה רבה מחשיבה "מחוץ לקופסה", התבוננות בהנאת הילדים והרתמות והתעניינות אנשי צוות נוספים.
בהמשך, נמליץ כי תכנית זו תיושם בכלל בית הספר, ואף נעודד שיתופי פעולה בין כיתות החנ"מ, ילדי השילוב והכיתות הרגילות.
Please reload

bottom of page