



תאור יישום היוזמה
כיצד תורמת לך החונכות שאלתי אותם והם ענו לי:
יש לי "אחריות לגבי התלמידים", נהדר אמרתי לעצמי הרווחתי ערך אחריות, "להיות בוגר", זה בדיוק מה שאני מחפשת אצלם, אחריות ובגרות.
"כייף לי, אני יוצא משיעור שסוכם מראש עם המורה, מתאוורר בגינה, הופך ערוגות. מרגיע אותי לחפור." עכשיו חשבתי לעצמי ש שילוב הנאה בלמידה זוהי משאת נפש.
"...הוא בסך הכול ילד טוב (הילד שהוא בחר לחנוך), לא מעניין אותי מגרש ולא הפסקה אני רוצה ללכת אליו עכשיו..." הבנתי אותו, הוא מצא משמעות והוא רוצה לקיים אותה עכשיו! ברגע זה! וחונכת אחרת אמר לי "זה מבטא את מה שאני מרגישה... זה עוזר לי לפרק את העצבים..." גם היא מצאה משמעות ומקום לביטוי אישי.
"בגינה צריך לטפל להשקות לשתול לתקן.....לעזור לילדים לחפור בורות.", וואו חשבתי זה בדיוק האני מאמין שלי תהילים פרק א' פסוק ג' "ְוהָיָה כְּעֵץ שָׁתוּל עַל פַּלְגֵי מָיִם אֲשֶׁר פִּרְיוֹ יִתֵּן בְּעִתּוֹ וְעָלֵהוּ לֹא יִבּוֹל וְכֹל אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה יַצְלִיחַ".
חיפשנו דרך לערוך שינוי, לעודד את הילדים המאתגרים את המורות וחשבנו על משימות מחוץ לארבע קירות הכיתה וכך עלה רעיון החונכות. יש בנו רצון לשנות/לחדש את הקיים בבית הספר. לעזור לילדים למצוא משמעות ולהגשים את המשמעות בפרויקט החונכות. ליוזמה שותפים צוות המורות, התלמידים והקהילה.
יזמנו פרויקט חונכות - ילדים מאתגרים חונכים את חבריהם בבית הספר (מאתגרים: בעיות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, בעיות רגשיות, לקויות למידה, מצטיינים... הילדים מן הקצוות –שבעיות המשמעת אצלם רבות או/ו שהם מתקשים בנתוניהם האישיים להתנהל בשיעור). מצאנו חיבור משותף של שתינו אל התלמידים המאתגרים, התלמידים שזיהינו אצלם קושי להתנהל במרבית השיעורים.
היוזמה היא אחד הפתרונות עבור המורים להתנהל מול הילדים המאתגרים וכן מהווה פתרון עבור הילדים בשהותם בבית הספר בזמן השיעורים. זיהינו את התחושה שלא מבינים אותם שלא "רואים" אותם. אנו חשות רצון עז להעצים אותם, לחזק את הדימוי העצמי שלהם שיחושו בעלי ערך, שיתאפשר להם לראות את עצמם באופן מיטבי, להוסיף להם ממד הערכה עצמית ולא רק על פי קריטריון של הצלחה בלימודים אלא על פי זיהוי הכישורים שלהם ותיעול הכישורים שלהם לטובת האחר. הכישורים יכולים להיות הן לימודיים והן אמנותיים, בעלי חיים, גינה, ספורט... כל דבר חיובי שהילד יכול להשתמש בו ככלי לפעילותו כחונך ויהווה מקור הנאה.
בכל כיתה מ א'-ו' מופנים אלינו שני תלמידים באמצעות המחנכת או המורה המקצועית בכיתה, היוזמה מוצגת בפני צוות המורות כדי שהן תוכלנה להפנות תלמידים שהיוזמה תהא כלי עבורם לשיפור והתקדמות.
כל אחת בבית ספרה מדריכה את התלמידים ומלווה אותם בתהליך החונכות:
-
מציגים לתלמידים את פרויקט החונכות ועוברים פעילות לזיהוי הכישורים והחזקות שלהם שישמשו אותם בתהליך החונכות.
-
מתאימים להם תלמידים - חניכים (שאף הם יכולים להיות תלמידים מאתגרים) שכישורי החונכים, גילם, תכונותיהם מתאימים לחניכים לקידום ושיפור.
-
מדריכים את החונכים להכנת הפעילויות בזמן מוגדר ומותאם מראש עם המורות המלמדות בכיתה. במהלך ההדרכה יועלו בשיח בעיות מתוך ההתנסות ונתאים להם פתרון.
-
מציבים מטרות ויעדים להשגה המותאמות לחונך וכן תהליך הערכה להשגת המטרות והיעדים.
-
החונכים מסתובבים עם תג חונך בבית הספר, מתעדים את פעילותם ויקבלו תעודת הערכה לפעילותם למען תלמידי בית הספר.
היוזמה מחדשת כמעט בכל חלקיה. היא יצירתית בדרכה לפתור את קשיי הלומד ובעיות משמעת תוך פריצת הגבולות בין קירות הכיתה, שומרת על חופש בתוך גבולות והדובדבן שבקצפת שהוא העצמת הלומד. הלומד מחזק את הדימוי העצמי שלו ורוכש מיומנות של תרומה לחברה כערך לפעילות כבוגר בקהילה. לשם אנו נושאות עיננו אנו רואות אותם הרבה מעבר לשנות הלימוד שלהם בבית הספר אנו רואות אותם בוגרים, ההון האנושי העתידי של המדינה.