top of page




תאור יישום היוזמה
בעבודתנו במערכת החינוך אנו נתקלים בעשרות מושגים ויעדים שונים: "למידה משמעותית", "תפקודי לומד", חלופות בהערכה", "למידה דיפרנציאלית" ועוד.. תמיד מלווה אותנו, המורים, השאלה כיצד ניתן ליישמם בשטח? אמירות שונות, כדוגמת: "אין לי זמן", "חסרים לי משאבים", "אני לא יודע איך להעריך אחרת", "אני חייב להספיק את החומר" מושמעות על ידי המורים כל העת, ומצביעות על הקושי האמיתי הקיים בחיבור בין היעדים והמטרות לבין יישומם בשטח.
במסמך המתנ"ה (מארזי תכנון ניהול והיערכות של המנהל הפדגוגי) לשנת תשע"ז הוגדר יישום דרכי הערכה מגוונות כיעד חובה מספר 2. אבל, איך עושים זאת??
ברצוני להציע פתרון יצירתי, אשר יגשר בין הרצוי למצוי. פתרון, אשר יהווה כלי למורה לצורך הערכה בדרך שונה וחוויתית מחד, וכלי לתלמיד לצורך תרגול הנלמד מאידך. כלי, אשר יהיה זמין ומזמין למורים ולתלמידים, ויאפשר שיתופיות בתוצר ובידע, וכל זה במינימום השקעה!!! הפתרון המוצע על ידי מתחיל במחולל משחקים אחד קטן, אשר יוביל ליצירת מאגר של משחקים מקוונים בתחומי דעת שונים, על ידי המורים והתלמידים.
כדי ליצור משחק מחשב פשוט אין צורך בידע במחשבים, ואפילו לא בהכרות עם תוכנות מסובכות ומורכבות. לא צריך לדעת לתכנת, ואפילו לא צריך לדעת כיצד פותחים תיקייה במחשב. כל שנדרש הוא לבחור בתבנית המשחק אותו תרצו ליצור (סולמות ונחשים, קאנדי קראש, שמור על המיליון ועוד..) מתוך מאגר תבניות ליצירת משחקים (תבניות אלה נקראות "מחוללי משחקים"). את התבניות ניתן למצוא במספר אתרים, על ידי כתיבת ערך החיפוש "מחוללי משחקים". לתוך התבנית הנבחרת תוכלו להכניס שאלות בכל תחום דעת שתרצו, וליצור משחק לתרגול הנלמד. תוכלו לשאול שאלות על מושגים מתמטיים או תרגילים, על מושגים גאוגרפיים או מקומות, על מושגים לשוניים, על חגים ומסורת, ובעצם.. על כל דבר שבעולם!! תלמידים שייצרו משחק לסיכום הנלמד, יידרשו ליצוק לתבנית המשחק שאלות בתחום הדעת הנבחר ולשקף את הידע, וכך תוכלו להעריך את מידת שליטתם בנושא.
שימו לב למשפטים שאמרו תלמידים מכתה ב, אשר יצרו לבד משחקים לימודיים בעזרת מחוללי משחקים:
"כשיצרתי משחק במחשב הרגשתי כאילו הגעתי למקום חדש. היה לי כייף" (גלי, כתה ב)
"אהבתי לחשוב על שאלות ולא לחשוב איך יראה המשחק, כי המסלול כבר היה מוכן" (אופיר, כתה ב)
עכשיו, דמיינו את התלמידים שלכם אומרים משפטים דומים. נכון שזה עושה חשק? מעורר השראה?
אם כן, בואו נצא לדרך ונתנסה בעבודה עם מחוללי משחקים. הבה נשלב ידיים (ומקלדות), וניצור יחד משחקים מקוונים בנושאים אותם אנו מלמדים. התלמידים שלכם, אשר יחשפו למשחקים שתצרו, ירצו לתרגל את החומר הנלמד גם בבית! הם ירצו לעסוק בחומר הנלמד ולסכמו, כי הרי.. מי לא רוצה לשחק??
המשחקים יוכנסו למאגר הולך וגדל, כדוגמת מאגר זה, עבור תלמידיכם בהווה ובעתיד לצורך תרגול וסיכום הנלמד בדרך מהנה ושונה. המאגר ייתן גם במה לתלמידים להצגת המשחקים שהם ייצרו בעצמם, ויתרום להעצמתם. אתם, המורים, תוכלו להשתמש במשחקים שייוצרו על ידי התלמידים ככלי חלופי להערכה.
מחולל אחד קטן- וכל כך הרבה ערכים מוספים!!!
אז בואו נצא לדרך, נתנסה וניצור משחקים מקוונים, נחשוף אותם בפני התלמידים, ונשלב יצירת משחקים דומים על ידי התלמידים כחלופה בהערכה.
כי, כפי שאמר אפלטון: "לא מתוך כפייה ילמד הנער, אלא מתוך משחק".
Please reload
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
bottom of page