top of page




תאור יישום היוזמה
ניתוח של ילד הוא אחד האירועים שמלווים בפחד וחרדה של ההורים, הילד והסביבה.
כמורה העובדת במסגרת חינוכית בבית חולים התלמידים שלי הם ילדים מאושפזים, אני פוגשת אותם ואת בני משפחתם כששיגרת היום יום שלהם משתנה סביב אירועים בהם קיימת תחושת פחד וחרדה הנובעים מחוסר ודאות וידע מועט.
אני פוגשת את הילדים ובני משפחתם בעת קבלתם לתהליך טרום ניתוח, בזמן ההמתנה לקראת ניתוח ובעת ההחלמה ממנו.
כיצד הצוות החינוכי עוזר לילד ולמשפחתו להתמודד עם הפחד ורעיון הניתוח ?
הצוות החינוכי הפוגש את הילדים זיהה את חוסר הוודאות, המצוקה, הלחץ והחרדה ואת העדר המענה הרגשי התואם גיל להתמודדות עם הסיטואציה של ניתוח.
מהספרות ומשיחות עם אנשי צוות רפואי וסיעודי עלה שהורדת חרדה לפני ניתוח תורמת לשיפור ההרגשה ולתהליך ההחלמה.
ומכאן עלה הצורך בתכנית הכנה לניתוח תואמת גיל שתשלים ידע חסר ותהפוך את הלא ידוע לידוע, שתאפשר לילד לבטא רגשות, לפרוק מתחים ופחדים.
מה חדש ?
תכנית ההכנה לניתוח לא היתה קיימת במחלקה והיא ניבנתה בשיתוף פעולה עם הצוות החינוכי והצוות הסיעודי והרפואי. התכנית באה לענות על צורך, על חסך, התכנית פותחה לאחר ביקור בחדר ניתוח, קבלת הדרכה וקיום שיחות עם הצוות הרפואי והסיעודי ולמידת עמיתים.
נבנתה תכנית בעלת ערך לקהילת הילדים העומדים בפני ניתוחים שונים, להוריהם, לצוות החינוכי והרפואי סיעודי. התכנית מועברת במסגרת המרכז החינוכי במחלקת הילדים.
מהי תכנית הכנה לניתוח ?
תכנית שנבנתה והותאמה לילדים בגילאי 5-11 שנים המגיעים לניתוח זוהי "חזרה גנרלית" לניתוח המלמדת את הילד להסתכל בהגיון על המציאות, מאפשרת לו להיות שותף לתהליך ולהביע את רגשותיו. התכנית מעבירה מידע אמיתי, ברור ותואם גיל, מדברת עם הילד בגובה העיניים ואומרת דברים אמתיים ונכונים. מזמינה את הילד לתת מקום ולהתמודד עם הפחד, עוזרת לו להתמודד עם הלא ידוע בכך שהופכת את הלא ידוע לידוע, מספקת לילד תחושת תמיכה וביטחון.
התכנית חווייתית ומפחיתה חרדות.
כיצד נעשית ההכנה לניתוח ?
ההכנה לניתוח נעשית לרוב ביום בו מזמינים את הילד לבדיקות ולהסבר טרום ניתוח והיא הפכה לחלק מפרוטוקול ההכנה לניתוח.
במרכז החינוכי הוכנה ערכת הכנה לניתוח ניידת המאפשרת לעבוד עם הילד בחדר ליד המיטה או בכיתה, בערכה נמצאים בובה להדגמה, מסכת ( סטטוסקופ ) מזרקים, פרגוד, סדינים ירוקים, מסכת הרדמה, ערכת עירוי ועוד אביזרים וכלים שהילד יפגוש בתהליך ההכנה לניתוח.
אנו יוצרים מעין חדר ניתוח קטן ומשחקים משחק תפקידים עם הילד תוך המללה, תיווך של הפעולות השונות ושיחה עם הילד וההורה.
זוהי "חזרה גנרלית" לניתוח תוך שימת דגש על משחק תפקידים עם הדגמה על בובה בשילוב שיחה, הפעילות יכולה להתבצע באופן פרטני או פעילות משותפת עם ההורים.
התכנית עוזרת לילד להתמודד עם סיטואציות שונות, היא מקנה כלים להתמודד בדרך משחק, תרגול וחזרה על סיטואציות הקשורות בניתוח, מאפשרת לילד ללמוד ולרכוש ידע חדש ורלוונטי לסיטואציה וכן עוזרת לילד לבצע משימות שונות ולהבין את העולם סביבו - עולם בית החולים.
ככול שרמת החרדה של ילד לפני ניתוח קטנה יותר, כך ההתאוששות וההחלמה שלו קלים, מהירים יותר. גוף ונפש מגיבים זה לזה.
Please reload
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
bottom of page