top of page




תאור יישום היוזמה
ביוזמה הצגנו ניסיון לחולל שינוי במרחב הלמידה של התלמידים במהלך יום הלימודים. הרעיון היה לעבור למרחב למידה בעל אופי ואווירה ייחודיים לרוח הספרות ותחומי החיים והדעת הנוגעים בה.
המרחב הרצוי יספק מענה ללמידה דיפרנציאלית בינתחומית הנותנת מענה ללומדים בסגנונות שונים: חזותי, שמיעתי, תנועתי ויצירתי.
מראש היה ברור לכל השותפים כי היוזמה תלוית תקציב ומרחב פיזי על מנת לצאת אל הפועל. למרות זאת צוות פסג"ה ומנהלת ביה"ס תמכו בכתיבת היוזמה הנ"ל שמהווה רעיון חדשני ומשמעותי הנותן מענה לשונות בין התלמידים תוך מענה לצרכים קוגניטיביים, חברתיים, רגשיים, ערכיים ועוד. במהלך שנת תכנון ובניית היוזמה האמנו כי היוזמה מהווה פריצת דרך, שינוי ושדרוג דרכי ההוראה ובמהלך הכתיבה עמד לנגד עינינו הרעיון שהיוזמה תהווה מודל ללמידה חדשנית ברוח התקופה בה מתרחשים שינויים ולהם נדרשת פתיחות מחשבתית.
למרות האפשרות המפתה ללכת על יוזמה קטנה מאופיינת בשינויים קטנים ויכולה להתרחש בכל תנאי בחרנו ברעיון שמהווה ראייה אל האופק ולא שינוי קטן של 'כאן ועכשיו'. לצערנו מימוש היוזמה בטווח הקצר לא התאפשר מאחר ונדרשו משאבים שביה"ס לא יכול להעמיד לרשותנו (תקציב ומרחב פיזי הולם וראוי).

מסקנות מהתהליך והערכת היוזמה
בשנה זו, לאור עיכוב בהתקדמות היוזמה, התחלנו לממש את היוזמה דרך המרחב הווירטואלי. בחרנו להוסיף למרחב הכיתתי הפיזי מרחב נוסף שבו תתקיים למידה ועבודה שיתופית מתוקשבת יצירתית דיפרנציאלית דרך רשת האינטרנט.
במרחב זה בא לידי ביטוי היישום של הנלמד בכיתה, ע"י יצירת מרחב וירטואלי משותף. המרחב התאפשר באמצעות ביצוע המשימות בכלי גוגל ובעיקר באמצעות המצגות השיתופיות של גוגל דוקס.
במהלך השנה התלמידים קיבלו משימות דיפרנציאליות בנושאים שונים מתחום לימודי הספרות, הרחבת החומר הנלמד, העשרה והעמקה בספרות ( קריאה מונחית, יומן כתתי המעודד כתיבה יצירתית, מצגת יישום למושג שנלמד ועוד). את המשימות התבקשו לבצע במצגת שיתופיות כיתתית (לכל נושא נפתחה מצגת נפרדת) במצגת זו העלו התלמידים את התוצרים שלהם, היו משימות ליחידים בהן היה דגש רב יותר על היצירתיות והמקוריות של כל אינדיבידואל עפ"י החוזקות שלו והבחירות שלו וכמו כן, משימות משותפות לזוג או קבוצה שבנו יחדיו את התוצר והעלו למצגת.
המשימות הללו אפשרו לכלל התלמידים להיות אקטיביים, לחשוף את תוצריהם בפני הכיתה, לראות מה אחרים עשו, להגיב להם, לקבל משוב לשפר ולהשתדרג.

תובנות
המשימות המתוקשבות "תפסו תאוצה" הרבה מעבר למצופה. התלמידים התנהלו במרחב הוירטואלי במשך שעות רבות אף אחרי שעות הלימודים בקריאה, עיון, תגובות, דיון, משוב, הערות/ הארות.
הפעילות עברה מהמרחב הפיזי בכיתה למרחב וירטואלי שבו כל אחד משמיע ונראה.
גם כאן ע"י המשימות ניתן מענה לדיפרנציאליות בכך שהן אפשרו לתלמידים להפיק תוצרים עפ"י כישוריהם, העדפותיהם ועוד, ההנחיה הייתה למסגרת מינימום בביצוע המשימה, אך התלמידים לשמחתנו הביאו עצמם לעומק רב יותר וגבוה יותר מהנדרש.
מהתוצרים ומההתנהלות שהתקיימה במרחב הוירטואלי למדנו עד כמה המשימות הדיפרנציאליות מביאות לידי ביטוי למידה עצמאית וחשיבה מקורית, הערכה וחשיבה ביקורתית. כמו כן באו לידי ביטוי היבטים רגשיים שנחשפו דרך התוצרים והביאו אותנו לראות את התלמידים באור אחר ובמקרים מסוימים אף לשתף מחנכת ו/או גורמים טיפוליים במסגרת בית הספר.
Please reload
bottom of page