top of page

מפתחות היוזמה

סיגל דובו, אורית לויטין וענת שמואלי

"נגבה", ראשון לציון

תאור יישום היוזמה

"משחק הוא הדרך של הילדים ללמוד את מה שלא ניתן ללמד אותם" (מריה מונטוסורי)

בית ספרנו הוא בית ספר שמשלב כלים מהעולם האנתרופוסופי. על פי הגישה האנתרופוסופית "יש לאפשר לילד לימוד חוויתי שפוגש אותו על-פי התפתחותו הגילאית וצרכיו האישיים" (רודולף שטיינר).
החינוך האנתרופוסופי מאמין, כי הילד הוא  אדם שלם הנכנס לבית הספר ולו גם גוף ונפש הדורשים התייחסות. לצורך למידה משמעותית יש לאפשר לילד סביבת למידה מעוררת סקרנות ועניין.
ביוזמה החינוכית שלנו בחרנו להקים חדר שבו יוכלו התלמידים לבנות וליצור בעצמם משחקים ואחר כך ישחקו בהם, תוך אמונה שבדרך זו ילמדו הילדים  בדרך חווייתית, ויישמו את הנלמד  תוך עשייה והתנסות ולא רק דרך למידה תאורטית.

הלמידה דרך יצירת המשחקים דורשת מהילד  מיומנויות רבות כגון: בחירת הנושא, איסוף מידע, ארגון המידע, תכנון, סימולו לכלי משחק, יצירתיות, עיצוב המשחק ובסוף המשחק במשחק שהוא יצר בעצמו.
יצירת המשחק על-ידי הילדים יוצרת אצלם תחושת מעורבות עמוקה, היא מאפשרת להם לגלות את העוצמות שלהם, להפיק סקיצות, לבדוק את עצמם.
למידה דרך משחק היא למידה רב תחומית אשר מהווה כלי לפיתוח כוח הרצון של הילד, מעניקה לו תחושת מסוגלות, מפתחת אצל הילדים אינטליגנציות מרובות שאינן אקדמיות ומוסיפה לילדים מיומנויות וכישורים.

אז יצאנו לדרך...ואפשרנו לתלמידים בשכבות השונות להתנסות בבניית משחקים ובמשחק בהם.

לדוגמא - תלמידי כיתות א' יצרו משחק בשפה.
בשל העובדה שהתלמידים נחשפו בפעם הראשונה לתהליך של בניית משחק וכן לאור העובדה שעדיין לא סיימו את תהליך הקריאה החלטנו הפעם להנחות אותם בשלבי העבודה וההכנה ובמהלך המשחק.

בחרנו קבוצה הטרוגנית של 4 תלמידים. הילדים קיבלו 10 ריבועי קרטון קטנים, והתבקשו לכתוב על כל ריבוע אות אחת (משני הצדדים). כל אחד בחר אותיות כרצונו ואחת הבנות, למשל, החליטה לבחור אותיות על ידי כתיבת שמה ושם משפחתה על הריבועים...

                                                               

לאחר מכן התלמידים מילאו כוס עם מלח ושפכו את המלח לתוך הבקבוקים בעזרת משפך מנייר. בהתחלה נעזרו במורה ואח"כ המשיכו לבד, הכניסו את האותיות סגרו את הבקבוק ושקשקו בהנאה רבה את הבקבוק...                                                

בשלב הבא כל ילד בתורו חשף אות ורשם את האות שחשף על דף מרכזי. לכל ילד היו 2 תורות ונוצרה רשימה של 8 אותיות. לפעמים לקח הרבה זמן לחשוף את האות שהייתה חבויה במלח. האותיות שיצאו היו ג, ט, ש, ה, ב, ק, ר, ב
ועכשיו הם יצאו לדרך... בהתחלה קצת התקשו למצוא מילים, אולם אח"כ המשימה הפכה קלה יותר ובסה"כ הצליחו לבנות כ 18 מילים מהאותיות שנחשפו.               

ההתבוננות בילדים המשחקים בהתלהבות רבה והשיח שקיימנו איתם  לאחר מכן, הוכיחו כי ההנאה מהעשייה ומהמשחק הייתה רבה, ואין לנו ספק שהילדים חוו הצלחה ולמידה משמעותית, כדברי אפלטון – "החינוך היעיל ביותר הוא לתת לילד לשחק בדברים נפלאים"...

אז...גם אתם יכולים להביא את ההתלהבות לכיתתכם...אם תרצו צאו לדרך, תנו לתלמידים את הכלים וההזדמנות ליצור ולעשות וללמוד בדרך קצת אחרת...

Please reload

bottom of page